Jak wiemy z wielu przeprowadzonych badań w utrzymaniu zdrowia ciała i ducha jedną z najważniejszych kwestii jest zbilansowana dieta. Natomiast cóż znaczy ten frazes. Dla jednego zbilansowaną dietą będzie ta, w której dominują białka, a dla drugiego ta, w której spożywa się dużo węglowodanów. Wszystko to jest zależne od naszych potrzeb, wynikających z trybu życia. Natomiast z wielu stron słyszymy opinie, że należy ograniczać spożywanie tłuszczy. Oczywiście jest to dobra porada, gdyż ich nadmiar może powodować wiele schorzeń zagrażających naszemu życiu. W tym wszystkim jednak pomija się fakt, iż niskie spożycie tłuszczy także może przysporzyć nam wiele problemów. Należy, więc odpowiedzieć sobie na pytanie: Co się dzieje gdy jemy za mało tłuszczu?
Rola tłuszczu
Tłuszcze jako związki chemiczne występują pod postacią kwasów tłuszczowych, lipidów oraz estrów glicerolu. Ich najważniejszym podziałem jest ten uwzględniający pochodzenie. Są to:
- tłuszcze roślinne – znajdujące się w nasionach wielu roślin np. soi, słonecznika, rzepaku. Są bogatym źródłem antyoksydantów np. bardzo ważnej witaminy E. Pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu oraz normują ciśnienie krwi.
- Tłuszcze zwierzęce – są to tłuszcze zawarte w tkance zwierząt, najczęściej w formie stałej, Uzyskujemy je poprzez wytopienie. Są one dobrze przyswajalne dla człowieka ze względu na zgodność biologiczną.
Związki te są bardzo ważne ze względu na role jaką pełnią m.in. wspieranie układu nerwowego, układu odpornościowego, rozpuszczają niektóre witaminy oraz biorą udział przy syntezie hormonów. Są także środowiskiem wielu przemian w naszym ciele.
Niedobór tłuszczu – jak wygląda?
Skoro już wiemy czym charakteryzują się tłuszcze jako związki należy odpowiedzieć sobie na pytanie, co gdy mamy za mało tłuszczu w organizmie. Oznaki tego są dość wyraźne. Zauważalny jest wzrost łaknienia. Odczuwamy potrzebę jedzenia tłustych potraw. Jeśli chodzi o układ pokarmowy, monitorowany jest zanik mikroflory. Zmianom podlega także nasza skóra, która staje się sucha. Traci elastyczność oraz jest podatna na przeróżne urazy co prowadzi do jej niszczenia. Bardzo doskwierającym skutkiem ubocznym jest też złe samopoczucie, skupiające się na wypaleniu psychicznym, nerwowości oraz senności. Niedobór tłuszczów może powodować także zaburzenie gospodarki hormonalnej, co szczególnie skutkuje obniżeniem poziomu hormonów płciowych.
Podsumowanie
Powyższe przykłady pokazują co może się stać, gdy konsumujemy za mało tłuszczu w swojej diecie. Oczywiście należy ustrzegać się także przed ich nadmiernym spożywaniem, ponieważ to też wiąże się z dość groźnymi powikłaniami.. Natomiast nie ulegajmy różnym „modom żywieniowym”, starajmy się balansować naszą dietę dostarczając wszystkich potrzebnych składników, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje!