Zgrabne krojenie arbuza może się nam wydawać problematyczne, jednakże przy użyciu właściwych narzędzi można łatwo osiągnąć sukces na tym polu. Pamiętajmy, żeby wybierać dojrzałe owoce i przechowywać je później w suchym oraz chłodnym miejscu. Dzięki temu będziemy mogli się cieszyć pełnią smaku. Jenak, zanim zaczniemy kroić arbuza, wybierzmy idealnie dojrzały egzemplarz. Najlepsze będą ciężkie, mające jednolitą skórkę bez widocznych uszkodzeń i żółtą plamę na spodzie arbuzy. Takie owoce są soczyste i słodkie. Jak pokroić arbuza? Odpowiedź znajduje się poniżej.
Niezbędne narzędzia do krojenia arbuza
Do pokrojenia arbuza przydatny będzie ostry i długi nóź. Ciekawą metodą jest wydobycie miąższu za pomocą łyżki do lodów lub melonów. Jeżeli nie wiemy, w jaki sposób pokroić arbuza, aby stanowił jednocześnie pyszną dekorację, pamiętajmy, iż bardzo dobrze sprawdzą się też foremki do robienia ciasteczek.
Kulki i plastry z arbuza
Żeby uzyskać równe kulki arbuzowe, konieczna będzie łyżka do lodów albo melona. Z jej pomocą szybko i łatwo otrzymamy wiele kulek arbuzowych sprawdzających się w roli dodatku do deserów, sałatek, lodów czy ciast na zimno. Połówki arbuza trzeba układać na desce miąższem w górę i przy pomocy łyżki uformować zgrabne kuleczki.
Krojenie arbuza w plastry jest jedną z najłatwiejszych i z pewnością najbardziej znanych metod pokrojenia tychże sporych owoców. Przekrawając arbuza wzdłuż, podzielmy go na ćwiartki. Następnie konieczne jest pokrojenie każdej z nich na parę dłuższych plastrów, nie oddzielając przy tym miąższu od skórki. Dzięki temu uda się nam uzyskać odznaczające się półksiężyce, kojarzące się wielu smakoszom z uśmiechniętą buźką.
Arbuz krojony w kostkę słupki lub trójkąty
Arbuz pokrojony w kostkę sprawdzi się w trakcie przyrządzania letnich sałatek, owocowych koreczków czy orzeźwiających deserów. Pokrojonego na pół arbuza można położyć na desce skórką w górę i zrobić w niej kilka równoległych do deski nacięć w odstępie co 3 cm. Później owoc trzeba obrócić miąższem do góry i pokroić w kratkę. Ostatni etap to oddzielenie skórki od miąższu. Wystarczy, że przechylimy arbuza i wysypiemy kosteczki do większej miski.
Arbuza można także pokroić na pyszne słupki. Z połówek owocu po obu stronach trzeba odkroić końcówki oraz pokroić w plastry. Następnie konieczne jest obrócenie całości o 90 stopni i przekrojenie na takie same plastry. Dzięki temu uzyskamy słupki, które bez przeszkód można chwytać za skórkę. Możemy ją też prosto usunąć i przekładać słupki do salaterki czy na półmiski.
Z arbuza można też uzyskać dowolne kształty. Wystarczy podzielić go na grubsze plastry. Przy pomocy ulubionych foremek do ciast uzyskamy zwierzaki, figury geometryczne, gwiazdki czy serduszka. W ten sposób ozdobione pucharki lodowe staną się przebojem na każdej imprezie.
Arbuzowe trójkąty nadziane na kolorowe patyczki stanowią zaś pomysł na efektowną i pyszną przekąskę owocową. W ten sposób przygotowany arbuz z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Ćwiartki arbuza należy pokroić w plasterki, naciąć skórę i wbić patyczki. Spore arbuzy można kroić na ósemki.
Sprytne krojenie arbuza bez pestek
Nasiona w ciemnym kolorze idealnie kontrastują z barwą miąższu, niemniej w trakcie jedzenia pewnie zechcemy ich uniknąć. Jak sprytnie pokroić arbuza, aby pozbyć się przy okazji pestek? Aby w łatwy sposób usunąć je z owocu, podzielmy go na pół. Tym razem musimy przekroić arbuza w poprzek i podzielić go na kilka większych plastrów. W każdym zróbmy nacięcie w skórce i rozerwijmy. Owoc niemalże automatycznie zacznie pękać w miejscu, gdzie zostały zgromadzone pestki. Większość z nich odpadnie sama, resztę szybko strząśniemy za pomocą noża.
Kilka propozycji na podanie arbuza
Wiemy już, w jaki sposób pokroić arbuza. Powinniśmy się więc zastanowić nad metodą jego podania. Gwiazdki czy kwadraciki możemy umieścić w połówce wydrążonego wcześniej owocu i ozdobić liśćmi z mięty. W taki sposób dobrze jest też podać sałatkę z jabłka, kawałków ananasa, winogron i arbuza.
Do miski wykonanej z arbuza możemy także włożyć sorbet arbuzowy. Trzeba go mocno schłodzić i podać gościom niezwłocznie po zrobieniu. Bardzo dobrą alternatywą dla sorbetu będzie granita arbuzowa, inaczej deser, który jest możliwy do przygotowania przy pomocy maszynki do lodów czy blendera. Jak wykonać granitę? Trzeba zmiksować miąższ z arbuza i przetrzeć poprzez sito. Następnie dodajemy likier imbirowy, cynamon, sok z cytryny i cukier. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W ten sposób zrobioną mieszankę umieszczamy w plastikowym pojemniku i mrozimy przez kilka godzin. Gotową granitę umieszczamy w pucharkach i gotowe.